Lányok napja

Elsődleges fülek

A BME Építőmérnöki Kara idén tavasszal másodszor vett részt a Lányok Napja rendezvényen fogadóhelyként. A diákokat sokféle program várta földmérő, vizes és szerkezet építőmérnöki területekről is. Tanszékünkről a programok szervezésében Ács Ágnes és Laky Piroska vettek részt. Az érkező középiskolás lányok kétféle geodéziai mérőműszerrel ismerkedhettek meg játékos formában.

Az első program során megtudhatták, hogy mi a különbség a telefonokban lévő navigációs GPS-ek és a centiméteres pontosságot is elérő RTK GPS között, majd ez utóbbival meg kellett keresniük néhány jól elrejtett betűt, amikből a végén kirakhattak egy, a szakmánkhoz kapcsolódó fogalmat. A sikeres kincskeresés végén természetesen jutalom várta őket.

A másik feladat során egy robot mérőállomás kipróbálására nyílt lehetőségük. Ezzel először (előzetes becslés után) megmérhették a Duna szélességét a Szabadság híd mellett. Ezt követően kipróbálhatták a műszer prizma követő funkcióját, úgy hogy a prizmát kézben tartva sétálva megpróbáltak a műszerrel ’rajzoltatni’ egy tetszőleges alakzatot, pl. szívecskét, kört, négyzetet. A mérés eredményét rögtön meg is nézhették a műszer kijelzőjén. Az eredmények magukért beszéltek!

 

 

 

 

További információ...

További fényképek... (a Képítő fotókör oldaláról)