Ipari megbízások, szakértések

MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. magassági alappothálózatának ellenőrző méréseit és az alappontok mozgásának meghatározását 2011 óta kétévente végzi tanszékünk. Ezt egy poszter mutatja be az MMK Geodéziai és Geoinformatikai Tagozatának honlapján.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. megrendelésére szakértői tevékenyéget végeztünk a reaktor tengely dőlésének és a zónakosár helyzetének meghatározására szolgáló technológia kapcsán.

Az MVM  Paksi Atomerőmű Zrt. telephelyén végzett geodéziai munkák minőségirányítási tervét tanszékünk készítette el 2002-ben, majd 2011-ben felújítottuk.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. reaktor blokkjainak élettartam hosszabbítása kapcsán a II. blokk lokalizációs tornyának túlnyomás hatására létrejött deformációit mértük 2008-ban. Publikáció és prezentáció


Próbaterhelések

A Hidak és Szerkezetek Tanszékkel együttműködve tanszékünk több híd próbaterhelésén közreműködött a statikus és a dinamikus terhelések hatására létrejött deformációk meghatározásában. Eredményeinkről a 2015. évi Mérnökgeodézia Konferencián számoltunk be (előadásunk prezentációja és video felvétele elérhető az MMK Geodéziai és Geoinformatikai Tagozatának honlapján). A Rákóczi híd próbaterheléséről szól egy publikációnk is.

 


Alagútfúró pajzs geodéziai irányítása

Budapesten több helyen: Budafokon a Duna medre alatt és a folyóval párhuzamosan, Ganz kertvárosban, Margit-sziget és a Pesti oldal között szintén a Duna medre alatt stb., fektettek sajtolásos technikával DN/ID 1200-1400-as vasbeton szennyvízvezetékeket. A csősajtolásnál valójában egy méretben ide illő zárt homlokú fúrópajzs vájja az utat az akár kétszáz darab három méteres elemekből álló, és elemenként kb. 3-4 tonnás csőrakat előtt. A pajzs indításától, annak fogadóaknában történő lyukasztásáig, a precíz irányításához helyzetének rendszeres geodéziai ellenőrző mérésekkel történő meghatározására volt szükség. Tanszékünk összességében közel 2.5 km hosszban végzett ilyen jellegű precíz geodéziai méréseket. A 2017. évi gita konferencián elhangzott előadás prezentációja, a 2015. évi Mérnökgeodézia konferencián elhangzott előadás video felvétele.


Kossuth tér átépítése

A Kossuth téri építkezés során tanszékünk a lebonyolítást és műszaki ellenőrzést végző cégek megbízásából végzett több szakértői munkát. Anyagainkból összeállítottunk egy posztert (mérete kb. 20 MB). A mélygarázs résfalának lézerszkenneléssel történő ellenőrzéséről a Magyar Építőipar című folyóirat 2014. évi 2. számában jelent meg egy tanulmányunk.

 


Szádvár felmérése

Magyarország északkeleti szögletében, az Aggteleki Nemzeti Park területén, Szögliget község határában találhatók Szádvár középkori erődítményének romjai. A várrom teljes körű geodéziai felmérését 2007. folyamán végeztük, később, 2013-ban a vár egy részének felmérését földi lézerszkenneléssel megismételtük. További információk elérhetők az alábbi poszteren (mérete kb. 14 MB), valamint Tuchband Tamás, illetve Radóczy Károly diplomamunkáiban.

 


Pincék és barlangok felmérése

Tanszékünk az elmúlt években több pince és barlang felmérését végezte el. A felmérések alapján készült térmodellek és térképek állékonyságvizsgálati és tervezési feladatok alapjául szolgáltak. Többek közt dolgoztunk a Budafoki Borvároshoz tartozó pincerendszerben, a Budafoki Önkormányzat megbízásából egy tervezett jégcsarnok alatti pincében, a diósdi volt kőbányában, valamint Budapesten a II. kerületben a Molnár János barlangban. Fontosabb eredményeink láthatók az alábbi poszteren (mérete kb. 10 MB), valamint további részletek Ambrus Bence, Jónás Máté és Hardi Richárd diplomamunkáiban olvashatók. A diósdi volt kőbánya felmérésől a 2016. évi Bányamérő Konferencián számoltunk be, tanulmányunk megjelent a konferencia kiadványában.


ELTE Tatai Geológuskert felmérése

Az ELTE Tatai Geológuskertjében egy KEOP pályázat (KEOP-3.1.2/2F/09-11) támogatásával rekonstrukciós munkákat végeztek 2014-2015. folyamán. Ennek keretében tanszékünk geodéziai felméréseket végzett, térképeket és térinformatikai adatbázisokat készített.

 


Testnevelési Egyetem Campusának felmérése

2016. folyamán felmértük a TE teljes kampuszát, beleértve a Sportkórház területét is, a Csörsz utcai sportpályát is és a sportpálya melletti játszóteret, valamint parkot is. A felmérés alapján tervezési alaptérképet készítettünk. Az épületek homlokzatán, valamint az épületek belsejében is végzetünk méréseket a jellemző pontok magasságának meghatározására. A felmérés és térképezés fontosabb pillanatai az alábbi poszteren (mérete 21 MB) láthatók.