Új on-line szolgáltatások

Elsődleges fülek

Két új szolgáltatással bővült a napokban a tanszéki honlapunk on-line elérhető kínálata és már 11 kisebb számítást vagy böngészhető térképet használhatnak az oldal látogatói.

 

Az egyik új szolgáltatás a Budapesti Önálló Városi (BÖV) rendszer és az EOV közötti egyirányú átszámítást oldja meg. Miért lehet erre szükség manapság? Talán nem mindenki tudja, hogy a budapesti metróvonalak geodéziai munkái során a BÖV rendszert használták és még használják ma is, a gyakorlatilag elhanyagolható hossztorzulások miatt. Tanszékünk a Duna partfalak mozgásvizsgálatát az 1960-as évektől végzi szintén a BÖV rendszerben meghatározott pontokra alapozottan. Az átszámítás ötödfokú polinommal történik egy egyszerű, mobil eszközön is könnyen használható felhasználói felületen. Az átszámítás történhet pontonként interaktívan vagy maximum 20 000 pontot tartalmazó fájl feltöltésével.

 

Ugrás a BÖV2EOV szolgáltatás oldalára

A másik új szolgáltatásunk UAV (Unmanned Aerial Vehicle - pilóta nélküli repülő eszköz) repülések tervezéséhez kapcsolódik és a terepi pixel méret (angol rövidítéssel GSD) meghatározására alkalmas illetve a tanszéken kidolgozott úgynevezett ArUco illesztőpontok szükséges méretének kiszámításához használható. Ehhez kapcsolódóan egyes UAV eszközök a számításhoz szükséges adatainak összegyűjtését is elkezdtük (szenzor szélesség [mm], fókusztávolság [mm], kép szélesség [pixel], kép magasság [pixel]). A fenti adatokhoz a repülési magasságot megadva nadír felvételekhez számítható a terepi pixel méret.

 

Ugrás  a GSD szolgáltatás oldalára