Építész képzés

A BME Építészmérnöki Karának mintatantervében a Geodézia tantárgy az osztatlan képzésben, a szerkezeti szakirány specializáción, valamint az MSc képzésben szerepel. Neptun kódja: BMEEOAFS701. A tantárgy 2 kreditpont értékű, félévközi jeggyel zárul, heti 2 óra előadás a kimérete. Az osztatlan képzésben a mintatanterv a 7. félévben javasolja felvenni. A BSc képzés és az osztatlan képzés tervező szakirány specializáción a mintatanterv szerint sajnos nincs geodézia, de a tantárgyat minden érdeklődő leendő építészmérnök felveheti. Javasoljuk is, hiszen az életben számos példa adódik, amikor az építészek a geodézia szolgáltatásait veszik igénybe.

A tantárgy tanulása során a leendő építészmérnök olyan ismeretekhez és képességekhez jutnak, amelyek alapján felismerik azokat a problémákat, amelyek megoldása során a geodéziai segítségükre lehet, illetve megtanulják ezeket a feladatokat a geodéta mérnökök számára megfogalmazni. A tantárgy keretei között bemutatásra kerülnek a feladatok megoldása során alkalmazott alapvető geodéziai módszerek, azok lehetőségei és korlátai. A hallgatók betekintést nyernek a geodéziai műszerek világába is, a hagyományos, könnyen megtanulható műsszerektől kezdve a legkorszerűbb műszerekig és technológiákig bezárólag. Az előadások során számos az életből vett gyakorlati példát látnak a hallgatók.

Az érdeklődő hallgatók számára szabadon választható tantárgy kategóriában lehetőség van egy Geodéziai mérőgyakorlat elnevezésű tantárgyat is hallgatni, ennek neptun kódja: BMEEOAFS000. Ezt nyáron tartjuk, formailag az őszi félévben hirdetjük meg.

Geodézia és építészet című kiállítás (2016. március) poszterei:

Tantárgyainkkal kapcsolatos további információk az oktatási keretrendszerben találhatók, vagy a tantárgyfelelőstől kérhetők.