Mérnökgeodézia Konferencia 2023

Elsődleges fülek

A Magyar Mérnöki Kamara Geodézia és Geoinformatikai Tagozat és a tanszékünk közös szakmai szervezésében november 11-én, szombaton tartottuk a szokásos, évente ismétlődő Mérnökgeodézia Konferenciát, immár a kilencedik alkalommal (program) . A szervező munkába a Baranya Vármegyei Mérnöki Kamara is bekapcsolódott. A körülmények miatt az előző két alkalommal alkalmazott hibrid forma (jelenléti és online) helyett tisztán jelenléti lebonyolítást választottunk. A maximális 100  résztvevői hely hamar betelt, a vendégekkel együtt összesen 108 fő volt jelen.

A konferenciát Wagner Ernő a Magyar Mérnöki Kamara elnöke nyitotta meg. Tizenkettő előadás hangzott el, melyből kettőt a tagozat diplomadíj pályázatán nyertes fiatal mérnökök adtak elő. Emellett három poszter előadás szerepelt a programban. Az első előadást Erdélyi János a Szlovák Műszaki Egyetem docense tartotta, melynek társszerzője Alojz Kopacik, a Szlovák Földmérő és Térképész Kamara elnöke volt. Idén a társ szakmák területéről Fülöpp Róbert mutatta be a pontfelhő technikák alkalmazási tapasztalatait a műemlékek felmérésében. Az évek óta népszerű pontfelhőkkel kapcsolatos témák mellett, egyre több előadásban jelent meg a mesterséges intelligencia alkalmazása a szakterületünkön. Az elhangzott előadások prezentációi és videói valamint a konferencián készült fényképek (hamarosan) elérhetők lesznek a tagozat honlapján.

Tanszékünk munkatársai és hallgatói nem csak a szervező munkából, hanem előadások tartásából is kivették a részüket. Két előadást (Takács Bence és Hrutka Bence) és három poszter előadást (Tuchband Tamás, Janurik Zalán és Siki Zoltán) mutattak be.