10. Foszforgézu

Elsődleges fülek

Immár 10. alkalommal rendeztük meg a hazai nyílt forráskódú térinformatika konferenciát (alias Foszforgézu) a tanszékünkön. A jubileumi rendezvényt Rózsa Szabolcs dékán, tanszékvezető nyitotta meg. A hibrid formában rendezett konferenciát a helyszínen több mint 60, az interneten keresztül pedig 30 résztvevő követte. A rendezvény szervezésében tanszékünk mellett a gita Műszaki Térinformatika Egyesület (http://gita.hu) is részt vett. A regisztrált résztvevők ingyenesen vehettek részt az előadásokon, az internetes közvetítés költségét az ARCANCE SYSTEMS és a CadMap Kft. támogatásából fedeztük. A konferencián készült fényképeket és a prezentációk PDF változatát már megtekinthetik a http://foss4g.hu oldalon. Az előadások videó felvételeit is  hamarosan közzétesszük a konferencia honlapján.


Szponzori póló átadása, Szabó József CadMap Kft. (fotó: Juhász Tamás)

 


Szponzori póló átadása, Pálinkás Márk Arkance Systems (fotó: Juhász Tamás)

 

Idén első alkalommal díjaztuk az év fiatal Foszfor Gézáját, aki az elmúlt évben a legtöbb önkéntes munkával segítette a nyílt forráskódú térinformatikai közösséget. 2023-ban a díjat Báthory Péter kapta elsősorban a QGIS program felhasználói felületének és dokumentációjának a fordításában kifejtett munkájáért.


Az év Foszfor Gézája, Báthory Péter (fotó:Juhász Tamás)

 

Tanszékünk - a nemzetközi Geo4All hálózathoz tartozó - laborja nem csak a rendezésben, hanem az előadások tartásában is kivette a részét. Az elhangzott 10 szóbeli előadásból hármat kollégáink tartottak. Emellett két poszter előadást is bemutattunk.

A Geo4All laborunk által tartott előadások és poszterek:

  • Takács Bence: Adatok webes megjelenítése könnyedén
  • Hrutka Bence: Pontfelhő feldolgozási lehetőségek CloudCompare-ben
  • Siki Zoltán: QGIS 3D
  • Siki Zoltán, Takács Bence: Beszámoló a 2022. évi firenzei FOSS4G konferenciáról (poszter)
  • Siki Zoltán, Takács Bence, Hrutka Bence: Nyílt forráskódú fejlesztések a BME GEo4All laborból (poszter)

A rendezvény hagyományosan egy-két sör elfogyasztásával (#geobeer) zárult. Köszönjük a ViaMap és a VIS Complex Kft. támogatását a sörözéshez.

Találkozzunk jövőre is!

 

További információk a rendezvény honlapján.