Mérőállomásba épített digitális kamera kalibrálása

Rövid leírás: 

Számos mérőállomás rendelkezik beépített digitális kamerával, tanszékünk mérőállomásai közül a Leica Ts15i mérőállomás. A szervomotorral és megfeleő beépített programmal rendelkező műszerek képesek a tér egy, vagy akár teljes részéről automata üzemmódban képeket készíteni, a képeket panoráma képpé összefűzni.

A mérőállomással bemért pontok száma, egyéb jellemzői (pl. kódja, magassága...) megjeleníthetők a műszerrel készített digitális képeken, vagy akár a panorámaképen is. Ezt a folyamatot a műszerbe épített programok egyelőre nem támogatják. Nem túl nagy munkával erre saját fejlesztésű program készíthető, ez a TDK dolgozat egyik feladata. A feladat megoldásához szükséges a beépített kamera belső tájékozási adatainak, valamint optikai elrajzolásának meghatározása, ez a TDK dolgozat másik feladata.

A TDK dolgozat keretében megvalósuló fejlesztés a gyakorlatban számos alkalmazási lehetőséget rejt magában. Ezek közül egy példát láthatunk a lenti képen, amely egy résfal tényleges, valamint tervezett állapotának eltéréseit bemutató dokumentációhoz készült. A kép a műszerrel automata üzemmódban készített képeinek összefűzéséből készült, a szintén automata üzemmódban bemért pontok pontszámát és a résfal tervezett és tényleges állapotának eltéréseit mutatja mm mértékegységben.

A képen jól megfigyelhetők az egyes képek egymáshoz illesztésének kisebb-nagyobb hibái, amelyek a belső tájékozási adatok pontatlan meghatározásából adódnak, valamint a résfal helyenként 200 mm-t meghaladó "kitüremkedései".

Aktualizálva 2022. április 29.

 

 

 

Konzulens(ek): 
Javasolt szint: 
BSc téma
MSc téma